Наша „нова“ општинска власт на самом почетку свог мандата мора да решава неке проблеме оне „старе“ власти која их је створила,  али која их није решила. Један од тих проблема је и проблем расписаних тендера међу којима посебно место заузима тендер о  јавној набавци за поверавање комуналне делатности градског и приградског превоза на територији Града Пожаревца приватном партнеру по моделу јавно-приватног партнерства.  Услови тендера су се мењали или допуњавали,  а ми бисмо рекли прилагођавали, у циљу елиминисања свих оних кандидата који нису могли тако утврђене услове да испуне.  Наравно, да није било јединог кандидата који их је испуњавао, услови тендера би се по потреби опет прилагођавали све дотле док се не би  појавио неко ко би их  (једини)  испунио.  На срећу  једних и на несрећу неких других, такав кандидат се појавио, гле чуда,  у правом тренутку и то још са подизвођачем. Та добитна комбинација (извођач плус подизвођач)  је неуобичајена у оваквим пословима, али Комисија за тендере није улазила у суштину њихових међусобних односа, па је, што се могло и очекивати, донела одлуку о њиховом избору за овај петнаестогодишњи посао.  Уосталом,  шта је ко од њих  уложио у овај посао није ни важно. Важно је само то да је овај „двојац“ успео да из трке избаци највећег аутопревозника у Србији „Arrivu Litas d.o.o.“ и то уз помоћ Комисије за јавне набавке. Све што је урађено урађено је по правилима које је сама Комисија поставила, па у смислу законитости овој  тендерској ујдурми се не може ништа приговорити. Морална димензија   целог посла је нешто сасвим друго.  У том смислу осећамо обавезу да градској власти поставимо следећа питања: Да ли сте господо  свесни последица овакве одлуке? Да ли сте свесни да ће преко сто породица у нашем Граду да остане без прихода? Да ли вам је  сигурност превоза путника и посебно ученика била један од најважнијих услова за избор? Можете ли да прихватите чињеницу да сте једној од највећих и најпрофитабилнијих фирми у региону заболи нож у леђа?  Зашто сте током трајања рока за пријаве мењали и прилагођавали услове тендера? Може ли се, у сваком смислу, мерити пословни потенцијали  и  свеукупни капацитети „Arrivе Litas d.o.o.“ и фирми које су вас опчиниле погоном на компримовани природни гас?  Да ли сте, пре него сте донели одлуку,  консултовали и Савет родитеља општине?  Како сте могли да омогућите превоз ученика без потписивања уговора о превозу?

Ми, чланови „Искорака“,  сматрамо да је у овом случају учињена неправда и нанета штета нашим грађанима. Својом одлуком сте довели грађане Пожаревца и читавог региона у позицију да трпе последице нечијег скривеног интереса. Не верујемо да због чињенице да јака фирма, као што је „Arrivа Litas d.o.o.“ у свом пословању не дозовољава могућност било каквог прања пара, треба тражити  разлоге и одговоре за постављање тендерских услова. О уортаченим фирмама немамо сазнања па зато не можемо да их ставимо у исту позицију са претходном.

Дакле, не сумњамо у честитост чланова поменуте Комисије и верујемо да они нису били подвргнути било каквом политичком притиску.

На крају, сматрамо да је једино решење оно које је већ нуђено и  које из различитих разлога никада није прихваћено, а то је  оснивање Градског јавног саобраћајног предузећа које би могло да функционише заједно са  предузећем „Arriva Litas d.o.o.“ Једини услов да се то уради је да се некима који преко Мораве редовно долазе да  дисциплинују овај народ стави рампа са друге стране моста.