др Звонимир Благојевић,
председник Удружења

ИСКОРАК  –  РЕЧ  НАРОДА  12.2019.

Удружење грађана „ИСКОРАК“ навршило је у децембру ове године четири године постојања и по први пут 13.12.2019. године обележило своју славу Светог апостола Андреја Првозваног. Удружење је присутно у парламентарном животу града Пожаревца и градске општине Костолац само неколико месеци краће јер је већ у априлу 2016. године истоимена група грађана освојила 5,5% гласова и четири одборничка мандата на изборима за градски парламент. Приликом децембарских избора за костолачку скупштину, који су одржани у децембру 2017. године, „ИСКОРАК“ је освојио 9,2% од укупног броја гласова и два представничка места. На тај начин се догодило да је по први пут од увођења политичког  плурализма неко грађанско удружење ушло у пожаревачки парламент.

Рад нашег Удружења је у великој мери релаксиран чињеницом да у оваквој грађанској иницијативи не постоје партијски оквири и ограничења у виду виших „наредбодавних“ нивоа из централе, строга спутаност карактеристична за страначке организације, коалиционе обавезе и разне друге стеге. Ми смо на таквој основи изградили организацију са препознатљивим али и не тако тврдим оквирима. Наше деловање је усмерено првенствено према локалним проблемима и грађанима из нашег непосредног окружења. При томе ми можемо слободно да гледамо грађане у очи и да са њима најотвореније разговарамо о свим стварима које су од животног значаја за нашу средину, било да смо урадили нешто корисно или нешто што није испало добро у коначном исходу.

У првом случају делимо задовољство због неке добро реализоване и, од стране суграђана, позитивно прихваћене активности. То нам, наравно, даје подстрек за још бољи и ефикаснији рад на даље.

У другом случају, за разлику од политичких странака, ми немамо одступницу у смислу „правдања“ на основу партијских ограничења, ставова „са врха“, коалиционих обавеза итд. већ признајемо грешку у  директном контакту са грађанима и настојимо да је што ефикасније исправимо уколико је то могуће.

Оно што је за нас посебно важно то је да из свих ситуација, без обзира на степен (не)успеха, увек настојимо да извучемо ново искуство и настојимо да унапредимо наш приступ према горућим питањима која су бројна у нашем окружењу.

Сходно претходно реченом, посебно смо посвећени конструктивној критици актуелне власти у циљу побољшања услова живота у свим сферама и у том смислу наши одборници готово никад не упућују примедбе а да при томе не нуде неки конкретан предлог или сугестију у функцији решавања одређеног проблема. На жалост локална власт није у досадашњем периоду показала готово никакву флексибилност када су биле у питању наше бројне иницијативе и због тога смо били врло брзо принуђени да одустанемо од аплицирања при разним конкурсима за невладине организације. У тој мери смо имали право да директно пропорционално у још већој мери тражимо образложења од носилаца градске власти за њихове веома лоше резултате при реализацији буџета у претходном троипогодишњем периоду, исказаној кроз четири грађевинске сезоне.

Оно што је вероватно најважније, УГ „ИСКОРАК“ је створило поуздану кадровску базу саздану од људи свих образовних структура, са богатим искуством и познавањем проблематике средине у којој  живе ираде. Наши чланови и симпатизери знају како се ефикасно и са активним приступом сагледавају и решавају нагомилани проблеми. Они су отворени за сарадњу са свим добронамерним грађанима који имају способности и жељу да се прикључе у овој мисији, без обзира на њихова политичка и/или друга опредељења. Наши кадрови су спремни и способни да понесу терет одговорности ношења власти. Наша стремљења су усмерена према равномерном развоју, како градских тако и сеоских средина. При томе смо изразито оријентисани ка томе да у 21. веку коначно сви житељи града Пожаревца имају здраву воду за пиће, канализацију, пречишћене отпадне воде, чист ваздух, коначно решење за ефикасно изношење смећа и решена остала еколошка питања од виталног значаја.

Пратимо све остале сфере свакодневних потреба грађана и имамо јасне ставове који се тичу здравства, просвете, културе, социјалне политике (посебно бриге за младе, најстарије суграђане, социјално  угрожена лица, хендикепиране особе и ратне ветеране), помоћи развоју пољопривреде и мале привреде и спорта и физичке културе уопште.

Ми пратимо сва збивања у осталим сферама живота и не уплићемо се превише у тумачења државне политике зато што делујемо искључиво на локалу и интересује нас готово искључиво решавање проблема на нивоу локалне заједнице. Такође, посебно се залажемо за што већу подршку верским заједницама, пропорционално њиховим заступљеностима у народу.

Имамо јасне ставове кад је у питању борба против корупције која је широко уткана у готово све поре свакодневног живота и циљ нам је да формирамо једну врсту антикорупцијског тела које ће се бавити прикупљањем и обрадом одговарајућих података који се односе на ту проблематику а у циљу припреме за њену актуелизацију у неким срећнијим временима. Ово је изнуђено због недостатка жеље и потребе садашње власти да оформи неку ефикасну комисију у том домену. Наше Удружење ће, кад једног дана дође у позицију да учествује у управљјању ресурсима Града, инсистирати управо на томе да се најспособније и најквалификованије личности укључе у стручни и саветодавни рад при управљачким структурама власти. Посебно ће се водити рачуна о томе да се решавају  према припоритету сва најважнија питања која су од животног значаја за житеље Пожаревца, Костолца и свих припадајућих села. При томе ћемо омогућити да сами грађани значајније одлучују на нивоу својих месних заједница који пројекти треба да имају предност и то према потребама већине а не привилегованих појединаца.

У том смислу просторије УГ „ИСКОРАК“ у Пођаревцу и Костолцу стоје на располагању свим грађанима који слободно мисле и желе да унапреде животни амбијент у свом непосредном окружењу.

У име припадника нашег Удружења честитам свим хришћанским верницима предстојеће Божићне празнике а свим грађанима желим много успеха, здравља и среће у наступајућој 2020. години.

 

Децембра 2019. године

                                                                                Председник УГ „ИСКОРАК“

                                                                                   др Звонимир Благојевић