Мита Гаврилов

У Костолцу  је 18. 08. 2020. г. одржана Прва конститутивна седница Скупштине Градске општине Костолац. Важно је нагласити да  је једини опозициони одборник у овом новом сазиву  Скупштине г-дин Мита Гаврилов. Он је на дужност одборника дошао испред Групе грађана „Искорак“ – др Звонко Благојевић – Мита Гаврилов.  Обраћајући се одборницима у маниру искусног џентлмена локалне политичке сцене, честитао је избор  новоизабраном руководству Градске општине Костолац и пожелео им успешан рад, уједно  изражавајући наду да ће у наредном мандатном периоду бити урађено и одрађено све оно што је у претходном мандату обећано грађанима, али што није испуњено.

Осврнувши се на  експозе председника општине, г-дина Серџа Крастаноског, закључио је да се,  поред тога што су  њиме обухваћени бројни актуелни проблеми локалног развоја документовани у   започетим и планираним пројектима, нарочита пажња мора  посветити заштити животне средине, здравственој заштити, запошљавању младих, комуналним проблемима итд.  Нагласио је да је једини садржајни недостатак овог експозеа тај што је требало мало више пажње посветити  управо  овим проблемима и као пример је навео да сва насеља имају сређене здравствене амбуланте, али да нема довољно лекара који би могли да их, на опште задовољство мештана, користе по утврђеном временском распореду. Проблем бројних  дивљих сеоских депонија је, такође, навео као пример ненамерног изостављања у обраћању председника општине, затим проблем штете коју у процесу експлоатације гаса чини „Србијагас“ итд.

Завршавајући своје обраћање упућено одборницима и новоизабраној власти, г-дин Мита Гаврилов је, оцењујући и прихватајући  експозе председника општине, јасно и недвосмислено поручио да се од новоизабране власти очекује да почне да решава проблем запошљавања и оне деце која нису „наша деца“, (алудирајући на слоган партије која је формирала власт),  на децу оних грађана који нису наклоњени актуелној власти, а за коју се резервишу радна места у издвојеним предузећима којима је  већ дужи низ година статусни симбол постала неизвесност.

Из овог обраћања г-дине Мите Гаврилова, недвосмислено се може закључити да ће  његов политички ангажман бити управо  са позиција нормалног опозиционог деловања, односно оног деловања каквог од озбиљног политичара очекују грађани који су му у овом изборном процесу указали поверење. Дакле,  његова перцепција улоге опозиционог представника искључује острашћено опозиционо критизерство, али и   меко  тзв. конструктивно опозиционо деловања. Заступаће ставове „Искорака“ као критичар, а не као критизер,  предлагаће и аргументовано  нудити решења, подржавати оно што се треба подржати и  борити се против онога  против чега се треба борити, придржавајући се свих постулата политичке културе и неписаног етичког кодекса политичког деловања.