Звонимир Благојевић, председник Удружења

УГ „Искорак“ је 2019. године наставило са активностима којим се бавило и претходних година.

Одборници нашег удружења су активно учествовали у раду свих 10 седница Скупштине града Пожаревца као и у раду свих 9 еедница Скупштине фадске општине Костолац. У скупштинским наступима они су разматрали сва питања која су од животног значаја за наше грђане и посебно пажљиво је праћена реализација буџета. Посебно се реаговало на чињеницу да су и у 2019. годину пренете 2,3 милијарде неутрошених буџетских средстава која су претежно била планирана за најважније инвестиције. Указивано је на чињеницу да  је због тога услед годишње званично признате инфлације од 3% нанета бесповратна штета у виду уништених 69 милиона динара због чега нико из градске власти није осетио било какву одговорност иако је исти износ од 2,3 милијарде неутрошеног новца буцетских корисника пренет и у претходну, 2018. годину.

На свим седницама обеју скупштина постављана су бројна одборничка питања која су се тица ла актуелне проблематике везане за: водоснабдевање, манипулисање смећем, опструкције рада савета месних заједница и избора за савете месних заједница који се одлажу грубим кршењем закона већ трећу годину, бесконачну изградњу индустријске зоне, необјашњиво неуврштавање увођења ЛЕД расвете у јавну расвету иако је то било у плану претходне године, незавршавање обилазнице на релацији Костолац – Пожаревац, недоетатак бито каквих активности у вези више пута помпезно најављиване изградње пешачке зоне у Пожаревцу, трогодишњу обнову фасаде зграде начелства у Пожаревцу, вишегодишњу неспособност да се уради техничка документација за реконструкцију градске болнице због чега не могу да се повуку републичка средства која су резервисана за ту намену, вишегодишње непредузимање било каквих активности око демонтаже надвожњака на улазу у Костолац, немогућност обезбеђивања присуства једног нотара бар на три дана недељно у Костолцу, неиспуњавање ни минималног дела плана озелењавања Костолца вредног 50 милиона динара, нерешавање депоније у Костолцу која је својим димом допринела додатном загађењу ваздуха у тој средини.

Посебна пажња је посвећена еколошким питањима где је започета иницијатива у вези добијања одговора од стране власти у вези могућности изградње спалионице опасног отпада на територији нашег Града. Такође, тражени су одговори око неодговорног прекопавања града током бесконачног одвијања инфраструктурних радова, лошег квалитета тих радова, око нерешавања основних животних потреба житеља сеоских средина, око страначког запошљавања али и око страначких реваншистичких отпуштања, где су посебно били на удару чланови нашег Удружења. Посебно су постављана и питања која оу се односила на пропусте у раду градских јавних предузећа и установа.

На жалост, одговори ко]и су доби]ани на сва ова питања сводили су се, може се слобедно рећи у најдиректнијем смислу, на вређање интелигенције јер су се сводили на некаква цитирања закона у формалном облику, а без икаквог конкретног одговора, што је био доказ неспособности и незнања актуелне градске власти.

Наши одборници су, након исказане јединствене сагласности у Удружењу, наставили са радом у скупштинама и после одустајања одборника Демократске странке од парламентарног деловања. То ]е учињено зато што је превладало мишљење да су грађани бирали своје одборнике на локалу да би их заступали и износили њихове примедбе и потребе, а посебно да би контролисали оволико неспособну власт на територији града Пожаревца. Такође, није уочено било какво етичко реаговање власти на одустајање неких одборника од скупштинског рада, напротив, то је код њих имало сасвим супротан ефекат, без икакве реакције или саопштења – макар формалног. Такође, био је врло уочљив изостанак било какве реакције тзв. западног политичког фактора од почетка бојкота дела опозици]е до данашњег дана. Због тога је у УГ „Искорак“ и донета практично једногласна одлука да наше удружење учествује на предстојећим локалним изборима 26.4.2020. године и на тај начин да свој допринос да се уздрмају овако катастрофалне власти у Пожаревцу и Костолцу јер је сад свима видљив невероватан степен њихове неспособности, незнања и недостатка иоле способног и стручног кадра. Такође, једном удружењу као што је наше, које је створено на здравим основама пре пет година, у противном прети нестанак.

УГ „Искорак“ је и у протеклих годину дана, као и од свог оснивања, стално било на располагању нашим суграђанима у вези консултација и сагледавања њихових проблема, било да су они били личног или ширег друштвеног карактера. Сходно томе, помагано им је на директан начин уколико је то било могуће, путем стручних савета или изношењем њихових проблема на одговарајућим скупштинским заседањима.

Наше удружење ће бојкотовати републичке изборе јер сматрамо да ће за евентуални успех бојкота једини лрави полигон бити на том референтном нивоу.

После више покушаја у претходном периоду да се око нашег Удружења као стожера формира заједничко језгро могуће удружене пожаревачке опозиције донели смо одлуку да због лоших искустава дефинитивно одустанемо од те замисли да не би више непотребно трошили време и расипали енергију око тога. Овој одлуци претходили су и одређени контакти са неким олозиционим организацијама на републичком нивоу.

Уобичајено смо, у организацији са Удружењем ратних ветерана, организовали обележавање годишњице НАТО агресије на нашу земљу, слали децу ратних ветерана у камл у бању Јунаковић код Апатина, обележили на свој начин октобарске свечаности и по први пут 13.12.2019. године прославили установљену славу нашег Удружења – Св. Андреја Првозваног.

Многи чланови нашег Удружења учествовали су у свим протестним екуповима – шетњама у Пожаревцу и Костолцу у оквиру протеста названог именом „Један од пет милиона“.

УГ „Искорак” није у 2019. години конкурисало за било каква буцетска средства намењена невладиним организацијама пошто је било поучено искуством из претходних година да је свако аплицирање по овом основу било узалудно услед политичког анимозитета представника власти према нашем Удружењу.

Удружење је, као што се види из финансијског извештаја, пословало позитивно и без дуговања.

И даље се финансирање одвијало првенствено преко уступања месечних апанажа наших одборника у корист „Искорака“, преко мањег месечног прилива из буцета намењеног скупштинским странкама и групама, и добровољних прилога наших чланова и симпатизера. Ти подаци показују како је могуће бити и опстати као значајан друштвено – политички субјекат на нивоу Града са таквим, готово изузетно скромним, финансијским средствима.

То се манифестовало и кроз чињеницу да је у извештајном периоду велики број наших суграђана изразио жељу да нам се придруже на директан или индиректан начин, што указује на значајан пораст нашег угледа у средини у којој делујемо и препознавање нашег залагања у функцији борбе за побољшавањем свих сегмената живота наших суграђана.

У Пожаревцу, 17.2.2020. год.

Подносилац извештаја,
Председник УГ “Искорак“, Пожаревац